Electronic Form 45
by Lt Col Don Barbalace, CAP/IGTA

A member has asked if 1t 1s permissible to maintain the CAPF 45 1n electronic
form. The short answer 1s YES. National has provided fillable versions of the
Form 45 1n both Word and PDF. You may use these forms. or you may create
your own using a database of some sort like Excel or Access. The regulatory

concern 1s that you keep the records. not iow you keep them. As long as you have the information

recorded and available upon inspection. you will be 1n compliance with this requirement 1n both SUT and
CL

A complication 1n this matter 1s that the D-5 tab cites CAPR 50-17 para 2-4a and b. which does not
contain the “will” directive. R50-17 only says the “Form 45 1s generally used” and that “the PDO wall
normally use the online Specialty Track...” Neither term. generally or normally, 1s directive.

Words like should. generally. could. and may are permissive. not regulatory. That 1s. they give
pernussion for an action or practice, but do not require 1it. On the other hand. will. shall. and must
regulate: they require an action. As inspectors. we are in the “will. shall. and must business.” not the
“could. should. and may™~ busmness. Inspectors and their worksheets cannot require something that 1s not
required by the regulation.

We checked with the NHQ staff concerning the precise requirements of the Personnel and Professional
Development departments and got a clear reply from Susan Parker. CAP’s Chief of Personnel and
Member Actions. She replied 1n part.

Units don't have to use the Form 45 at all as long as they have some means of maintaining
information. They can use some other type of personnel file or an electronic file. as long as they
have something. CAPR 39-2. para 1-7 states: “Many achievements/mraining are recorded in the
member’s online membership record available for review through the eServices section of the
CAP website. Units may use this information to supplement the information maintained in the
physical file at the unit level. The online record cannot be used as the only personnel file since all
information concerming the member is not currently tracked online.” The intent of this was to
give the units flexibility in what they had to mantain. If the information 1s listed 1n eServices, as
far as Personnel 1s concerned. 1t does not need to be entered on the actual Form 45 or maintained
separately. Our goal 1s to have all the information eventually recorded 1n eServices . ..

CAPR 39-2. paragraph 1-7 also says: “Regardless of who maintains the personnel file. the
professional development officer remains responsible for recording professional development
tramng as prescribed in CAPR 50-17.7 CAPR 50-17. para 2-4a states: “"The PDO will normally
use the online Specialty Track Admunistration program and Professional Development Awards
program to record each member s progress in the Professional Development Program. The Form
45 1s generally used to record information not contained 1 eServices.” The word “generally” 1n
this case means 1t 1s a common way to record what 1sn’t tracked online but 1t does not require the
use of the Form 45. The umits have to have some way to track requirements for PD awards like
presentations to outside organizations. conference attendance or service as staff member at a CAP
course but they are not required to use the Form 45 for that any more.

If a worksheet 1s 1n conflict with the regulation. as i requinng something not required by the regulation.
mspectors can mark the question N/A. It 1s the regulation that governs, not the worksheet.



